Så er det nu eller aldrig, man skal på hyldeblomstjagt! Derfor kommer dette indlæg også, inden saften rent faktisk er færdig. Jeg aner derfor ikke, om det bliver godt – det føles altid lidt som knald eller fald med hyldeblomster. Man har kun den ene chance om året til at lykkes med det. Dette er en rimelig standard opskrift, men jeg synes nu alligevel, den har fortjent en plads på bloggen, når nu det er årstid.
Jeg blev i år enig med mig selv om at lave min saft med rørsukker (fordi jeg eelsker rørsukker), og det overrasker mig virkelig, hvor brun den er blevet af det. Meget fascinerende. Det er ikke ligeså pænt som med hvidt sukker, men jeg håber på, at det er lige en tand bedre.
Hyldeblomsterne plukkede André og jeg i parken ved Bispebjerg hospital, men de findes jo over det hele. Det er nok smart at plukke dem et sted, der ikke ligger klods op af trafikos.
Jeg var lige ved at gøre et forsøg med råsyltning i år, dvs. syltning uden kogning, men fortrød i sidste øjeblik, da jeg var lidt nervøs for, at saften ville mugne for hurtigt. Hvis man vil kaste sig ud i det, findes der en opskrift her.
Ingredienser
50 skærme hyldeblomster
3 ikke-overfladebehandlede citroner
2 liter vand
2 kg rørsukker (eller alm. hvidt sukker, hvis du vil have saften helt klar)
50 g citronsyre
Der er ofte lidt smådyr i hyldeblomstskærmene – jeg plejer at ryste blomsterne over vasken for lige at få det værste ud, men man skal ikke være for sart heller. Klip hyldeblomsterne af stilkene.
Skræl det yderste gule citronskal af citronerne med en kartoffelskræller. Skær det hvide skal fra; det er bittert og skal bare smides ud. Resten af citronen skæres i skiver.
Hyldeblomsterne og citronskal samt citronkød lægges i en gryde/balje/plastbøtte. Jeg købte en plastbeholder i Silvan godkendt til at lave mad i. Camilla Plum siger, man ikke skal lave saft i noget af aluminium.
Kog vand og sukker til sukkeret er opløst. Tilsæt citronsyre. Skum og hæld den kogende sukkerlage over blomsterne.
Nu skal saften stå i 3-5 dage og trække (fem dage er bedst). Dæk den godt over, så der ikke kan komme dyr eller skidt i, og rør rundt i saften en gang om dagen.
Si saften gennem et pinligt rent viskestykke (pres ikke på viskestykket, men hæng den op og lad saften dryppe ud af sig selv) og kom på skoldede flasker. Man kan godt komme atamon i den færdige saft for at være sikker på, at den holder sig, men jeg foretrækker at komme den i fryseren.